NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
 

Aardbeien 

De aardbei is een doorlevende, kruidachtige plant die verschillende jaren oud kan worden. In de praktijk is het meestal een éénjarige teelt. De rode vrucht van de plant, die "welriekend" betekent, is een van de meest geliefde kleinfruitsoorten.

Op dit ogenblik is er een ruime keuze aan aardbeivariëteiten met ieder zijn eigen specifieke kwaliteit- en smaakeigenschappen. De topper van het aardbeienassortiment is de variëteit Elsanta, andere belangrijke variëteiten zijn Clery en Darselect en Charlotte, een variëteit die een heel seizoen lang oogstbaar is.

Aankopen
Aardbeien zijn verkrijgbaar vanaf eind maart. Dat zijn dan vruchten die geteeld werden in verwarmde serres. In de maand mei komen de aardbeien die geteeld werden onder plastiektunnels en in de maand juni volgen de aardbeien van de vollegrond. In deze periode situeert zich ook het hoofdseizoen. Door moderne teelttechnieken zijn onze telers er evenwel in geslaagd verse aardbeien aan te bieden tot het einde van het jaar. Aardbeien moeten stevig zijn en er glanzend fris en helder rood uitzien. Matte of zachte vruchten zijn meestal overrijp. Aardbeien kunnen niet tegen warmte of langdurig transport en krijgen snel plekken die gaan rotten.

Bewaren
Bewaar aardbeien steeds droog en koel en met de kroontjes nog aan de vrucht. Verwijder vruchten met weke plekken. Invriezen is mogelijk, maar de vruchten zijn dan alleen nog geschikt om te verwerken tot coulis, jam, siroop. Eens ontdooid hebben ze hun mooie kleur en appetijtelijk uitzicht verloren.

Bereiding
Voor gebruik mogen de aardbeien voorzichtig worden gespoeld. Het is raadzaam om het kroontje pas na het spoelen te verwijderen. Zo voorkomt men dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest. Laat de aardbeien na het spoelen in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Liefhebbers zweren echter bij puur natuur. U kan de zoete vruchten ook eten met suiker, yoghurt, verse kaas, ijs, pudding en slagroom of besprenkelen met likeur. Ze zijn heel geschikt voor chocoladefondue, in een fruitsla of in de vorm van vruchtenijs, siroop, sorbets, melkdranken en als beleg op taart en gebakjes. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op aardbeien. Soms volstaat het de aardbeien te spoelen met warm water om dit probleem op te lossen.

Enkele vlugge tips

Snel snoepje
Dompel de gewassen en uitgelekte aardbeien stuk voor stuk in gesmolten chocolade en laat de chocolade opstijven. Het aardbeisnoepje is dan klaar om van te smullen.

Aardbeiazijn
Snijd enkele aardbeien in stukjes en laat die in natuurazijn (7% zuurtegraad) glijden. Na enkele dagen beginnen de stukjes hun kleur en aroma af te geven en je krijgt een heerlijke azijn die een parfum geeft aan vinaigrettes en bepaalde visgerechten.

IJsblokjes
Leg in elk vakje van een ijsblokjesla een hele of een stukje aardbei, vul met water en vries in. Zo'n blokje is een zomerse attentie in limonade, water of cocktail.

Aardbeisiroop
Snijd de gespoelde aardbeien in stukjes, strooi er royaal suiker over. Laat enkele uren trekken. De aardbeien geven hun sap af en dat is heel lekker over roomijs, bij melk, yoghurt, karnemelk, pudding, enz?

Gezondheid
Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en vezels en bovendien zijn ze caloriearm. Ze bevatten koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en vitamine B1 en B2.