NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
 
Als fruit het beste voedsel is, wat is dan het beste fruit voor je gezondheid ? Elk fruit bevat een zekere samenstelling. Een appel verschilt dus van een bes en een kiwi van een peer. Hierdoor zullen de smaken verschillen maar ook hun vitamine inhoud. En aangezien wij veel vitaminen nodig hebben van verschillende soort is het best verschillende fruitsoorten te eten en in voldoende hoeveelheden. Het Belgische fruit is van top niveau. De regel van 5 porties per dag is juist. Wanneer dan nog verschillende vruchten geconsumeerd worden is er gegarandeerd voldoende vitamine inname. Ook van de andere bouwelementen heb je voldoende. ‘Het beste fruit’ bestaat dus niet maar dat fruit het beste voedsel is blijft onverminderd geldig.

Meer info over fruit als gezonde voeding 

Het is onbegonnen werk om in een boek alles over fruit en gezondheid te bundelen.  Daarvoor zijn beide onderwerpen te groot en is de evolutie van de wetenschap te snel.  Gelukkig is er de computer en internet.  Hier vindt je professionele hulp als je iets meer wil weten over hoe fruit en gezondheid met mekaar verbonden zijn.  Het zijn doorgaans pittige sites met juist gedoseerde informatie.  Hier zijn een aantal aantrekkelijke voorbeelden om mee te starten.  Vanuit deze sites kan je dan weer verder wippen.  Ik wed dat je met je tweede site reeds een kommetje fruit naast je computer zet!

Fruit en Gezondheid 

Wat is gezondheid? Zelfs artsen kunnen het niet voor de vuist zeggen. Je kan gezondheid misschien beter definiëren als ‘de afwezigheid van ziekte’.  Als fruit gezond is, zal het ons dus ook beschermen tegen ziekten. En dat is juist wat je kan vinden in de wetenschappelijke literatuur.  Er zijn talloze publicaties die aantonen dat fruit ziektes, vooral de langdurige ziektes, kan voorkomen. Van hart- en vaataandoeningen is dit goed gekend. Fruit voorkomt ook kanker, vetzucht (obesitas), suikerziekte, vitamine gebrek en nog talloze andere ongemakken. Wat opvalt is dat er nergens enig kwaad over fruit geschreven wordt. Dat is ongewoon want het spreekwoord zegt ‘aan alles is een keerzijde’. Maar voor fruit niet dus!

Je wapen tegen ziekten 

Fruit beschermt tegen hart- en vaatziekten, kanker, vetzucht, suikerziekte en talloze ongemakken. Dat weten wij van de vele studies die op deze terreinen uitgevoerd zijn.  Maar als je ziek bent, helpt fruit dan ook?  In het ziekenhuis moet je haast geloven dat de arts fruit voorschrijft.  Je vindt doorgaans fruit in en om het ziekenhuis. Het is een traditie zieken fruit aan te bieden en op de kleine nachtkastjes zie je dikwijls enorme fruitkorven met de mooiste en sappigste vruchten. Fruit schenken is inderdaad een zeer oude goede traditie. Het frisse uitzicht alleen al zal de patiënt aanzetten tot gezond en gevarieerd eten. De aangeleverde bouwstoffen zijn immers de eerste genezers die de patiënt nodig heeft.  Slechts in uitzonderlijke gevallen zal de arts tijdelijk fruit ontzeggen maar deze periode is nooit lang.  Naast een goed boek is een korf fruit het beste wapen voor een vlug herstel. Traditie is er niet zomaar.
Professor Dr. J. Janssens
Kankerspecialist, voorzitter  van de Europese Organisatie Kankerpreventie