NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
Error showing flash-object.

ELAN 

De recente Luikse studie, ELAN (Etude Liégeoise sur les Antioxidants - Luiks onderzoek naar antioxidanten) hebben we uitgevoerd met de financiële steun van het Departement van Volksgezondheid van de Provincie Luik en de medewerking van de universiteit en de CHU van Luik. Deze studie bij 548 vrouwen en 349 mannen tussen 40 en 60 jaar uit de provincie Luik toont duidelijk aan dat meer dan 70% van deze mensen geen 5 porties (400 – 600 gram) fruit en groenten eten - de dagelijkse hoeveelheid, aanbevolen door het Nationaal Gezondheids- en Voedingsplan België (NVGPB).
Het onderzoek van ELAN toont aan dat 22% van de mannen en 11% van de vrouwen nooit fruit eet, terwijl 28% van de mannen en 25% van de vrouwen nooit groenten eet. De gevolgen zijn verontrustend: een groot aantal personen (tussen 16 en 40% afhankelijk van de onderzochte antioxidanten) heeft lage bloedwaarden voor antioxidanten (< 6,2 µg/mL voor vitamine C en 0,22 mg/L voor bètacaroteen). Volgens een studie van de WHO bij 14 Europese cohorten zijn deze kritieke waarden gekoppeld aan een 2 tot 2,5 keer verhoogd risico om cardiovasculaire ziektes en bepaalde kankers te ontwikkelen.

De meeste antioxidanten worden opgenomen via fruit en groenten (minstens 5 porties per dag). Hoe kleurrijker uw bord is, hoe groter en gediversifieerder ook het gamma antioxidanten die opgenomen worden.