NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
 

Aardbeienkuur 

Aardbeien zijn heel gezond op voorwaarde dat ze goed rijp zijn, van biologische kwaliteit of niet al te veel bespoten zijn. Na de lange winter kijkt iedereen uit naar het voorjaar, een van de eerste vruchten die de lente voorbrengt. Het is een caloriearme bes zodat men er ongehinderd erg veel van kan eten zonder zich schuldig te voelen. Trouwens van bessen, fruit en watervruchten kan het lichaamsgewicht niet toenemen, integendeel zij horen tot de beste afslankmiddelen. Met zijn 33Kcal per 100g heeft de aardbei nauwelijks invloed op onze calorieënbehoefte. De aardbei (fragaria) behoort tot rozenfamilie (Rossacea). Ze is inheems. De aardbei is een schijnvrucht, dit wil zeggen dat zij is samengesteld uit een zeer groot aantal kleine vruchtjes, vandaar de pitjes op de buitenkant. Het is een geneeskrachtige vrucht en bevat anthocyanine, dit is een kleurstof die we ook in de befaamde blauwe bosbes terugvinden en in talrijke andere vruchten. Ze bevat eveneens katechine, een ontstekingsremmende stof en is bijgevolg een natuurlijk antibioticum. Beide stoffen hebben een gunstige werking op de darmen, ze verwijderen zware metalen en andere gifstoffen, zorgen voor een betere darmwerking, het verdrijven van darmgassen en voorkomen of genezen diarree. De aardbei is bijzonder rijk aan foliumzuur, niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen maar ook voor de bloedvorming en de celgroei. Ze bevat 62 mg/100 g vit. C wat erg veel is.  Vit. C heeft een gunstige invloed op de immuniteit. De aardbei is rijk aan kalium met zijn waterafdrijvende en bloeddrukverlagende werking. Mangaan komt er vrij veel in voor, dit supermineraal speelt een rol in de stofwisseling, de vorming van de botten, hersenen en zenuwstelsel en is betrokken bij de kleurvorming van het haar en de huid. Er wordt beweerd dat de aardbei de libido verhoogt. De aardbeibladeren en de wortels worden in de kruidengeneeskunde gebruikt.

De aardbei behoort bij de groep van onze beste vruchten en zijn genezende werking kan ik als volgt samenvatten;
 
  •     Ontgift de darmen en verlicht de darmwerking.
  •     Versterkt de immuniteit en de stofwisseling.
  •     Werkt gunstig in op de bloedvorming en de celgroei.
  •     Werkt wateruitscheidend en bloeddrukverlagend.
  •     Versterkt het bot, haar en huid.
  •     Verhoogt de libido.
 
Ik raad u aan te genieten van het aardbeienseizoen. Begin eens met een aardbeiontbijt, dat is heel wat anders dan boterhammen met confituur of jam. Doe eens een aardbeienkuur. Het volstaat om 1 à tot max. 2 kg aardbeien, verdeelt over vijf porties, per dag te eten gedurende 3 à 5 dagen. Tijdens zo een aardbeienkuur eet u niets anders, u drinkt geen koffie, alleen bronwater en/of kruidenthee. Het is een prachtige lentekuur, een echte schoonmaakkuur, uw darmen en uw bloeddruk varen er goed bij. Lijdt u aan een te laag lichaamsgewicht (BMI 18 of minder) of te lage bloeddruk dan is deze kuur voor u een contra-indicatie, d.w.z. niet geschikt.
 
Omdat aardbeien niet zoveel natuurlijke suikers bevatten, hebben veel mensen de slechte gewoonte om er suiker aan toe te voegen. Dat is niet goed. Leer de typische smaak van aardbeien ontdekken en geniet daarvan. Aardbeien kunnen gecombineerd worden met alle soorten fruit, ook met yoghurt en zelfs met slagroom. Slagroom is een melkvet met een laag smeltpunt en is minder schadelijk dan de harde, dierlijke vetten. Een beetje slagroom kan voor gezonde mensen geen kwaad.

Mooi met aardbeien 

Aardbeien scrub
Aardbeien zitten vol met Alpha Hydroxy Zuur(fruitzuur, salicylzuur), een stof die helpt dode huidcellen te verwijderen zodat je mooie nieuwe huid eronder vandaan komt. Snijd voor deze supersnelle scrub een aardbei door midden en wrijf die overal over je gezicht. Lat het een paar minuten intrekken en dan afspoelen.

Aarbeien voeten scrub
Voor een aardbeien-voeten scrub doe je het volgende: Pureer 8 aardbeien met 2 el olijfolie en 1 tl fijn zeezout. Masseer de pasta goed in je voeten. Afspoelen en afdrogen.

Aardbeienmasker
Voor een Aardbeien met room masker heb je het volgende nodig: ca 4 rijpe aardbeien, 1 eetlepen slagroom en een eetlepen biologische honing. Pureer de aardbeien en meng de room en de honing er door. Breng een laagje aan op je gezicht en hals(niet direct om de ogen) en laat 10 minuten intrekken. Afspoelen met (bron)water. Gebruik yoghurt ipv room om de zuurgraad van je huid in balans te brengen. Gebruik evt ook frambozen ipv aardbeien als je voor de laatste gevoelig bent. Een variant van frambozen met yoghurt is goed voor de gevoelige huid.

Wallen onder de ogen
Op wallen onder je ogen leg je dunne plakjes aardbei.Ga lekker 10 minuutjes liggen, haal de plakjes daarna weg en gebruik een oogcreme om het af te maken.

Acne
Tegen acne gebruik je ? bakje aardbeien in plakjes en een eetlepel zure room. Die pureer je samen Laat dit masker 10 minuten intrekken.

Voor een vette huid
Voor een vette huid maak je een mengsel van even veel gepureerde aardbei en naturel yoghurt. Laat het masker 10 minuten intrekken voor je het afspoelt.

Voor witte tanden
Voor een natuurlijke tanden witmaker wrijf je eenvoudigweg wat gepureerde aardbei op je tanden. Laat het intrekken en spoel goed na.

Haarconditioner
Het klinkt vies maar met 8 gepureerde aardbeien en een eetlepel mayonnaise maak je een prima haarconditioner. Masseer dit mengsel goed in nat haar, doe er plastic overheen en dek af met een warme handdoek. Laat 10 minuten intrekken en was het haar dan.