NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
Error showing flash-object.

Kersen 

Kersen onderdrukken gewrichtspijnen en jicht
Dagelijkse consumptie van kersen verlichten aanvallen van arthrtitis en jicht. Na het eten van kersen vond men minder urinezuur in het bloedplasma. Verhoogde niveaus van urinezuur in het bloed gaan steeds samen met aanvallen van jicht. (Publicatie in 1950, Blau, 1950)

Kersen doen de concentratie van urinezuur in het bloed met 15 % dalen.
Dit blijkt uit een onderzoek van het USDA ’s Human Nutrition Research Center (Universiteit van Californië), waarbij de concentratie van het urinezuur in het bloed van de proefpersonen reeds na 2 porties kersen (280 gram) afnam met 15 %. Ook het niveau van salpeterzuur en van koolstof reactieve eiwitten in het bloed daalde. (Publicatie in 2003, Journal of Nutrition)

Kersen doen cholesterol en het triglyceride niveau in het bloedplasma dalen.
De anthocyanen in kersen verminderen het risico op hartziekten. In een onderzoek van de universiteit van Michigan kregen ratten gedurende 90 dagen kersen (in poedervorm) gevoederd. Het met kersen aangerijkte diëet deed de triglyceride spiegel en het totale cholesterolgehalte in het bloedplasma betrouwbaar dalen. Anderzijds steeg het niveau van de goede cholesterol en nam de concentratie aan antixidanten in het bloed toe. Ook werd aangetoond dat het kersendiëet de accumulatie van triglyceriden en cholestroel in de lever gevoelig deed dalen. (Publicatie in 2007, Journal of Nutrition)

Kersen hebben een anti-cancerogene werking
Onderzoekers van de Michigan State University onderzochten de potentiële anti-cancerogene werking van kersen bij muizen en bij menselijke kankercellen (genomen in de darmen). Bij het onderzoek met de muizen toonden ze aan dat dieten rijk aan kersen, anthocyanen of cyanadine betrouwbaar minder kankertumoren veroorzaakten, terwijl bij het onderzoek met kankercellen uit de dikke darm de anthocyanen en cyanadine de celgroei afremden. De onderzoekers concluderen dat anthocyanen en cyanadine in kersen de risico’s op darmkanker kunnen beperken. (Publicatie in 2003, Cancer letters).

Kersen mogelijk ook nuttig in de preventie van Diabetes type 2
Onderzoekers van de Michigan State University onderzochten de effecten van extracten van anthocyanine (van kersen) op pancreas cellen van muizen. Deze cellen produceren insuline in de aanwezigheid van glucose. De resultatren toonden aan dat de insuline productie dank zij de anthocyanine met 50 % toenam. De onderzoekers concludeerden hieruit dat kersen bijzonder nuttig kunnen zijn in de preventie van Diabetes Type 2. (Publicatie in 2005, Journal of Agricultural and Food Chemistry)

Kersen goed voor het geheugen
Koreaans onderzoek toonde aan dat de anthocyanen afkomstig van kersen bescherming bieden tegen oxidatieve beschadiging van hersenweefsel. Hoe hoger de opname van deze fenolen, hoe sterker het positief effect.
Oxidatieve stress van hersencellen wordt in verband gebracht met veroudering van de hersen met geheugenverlies, dementie en Alzheimer.als gevolg. (Publicatie in 2005, Journal of Agricultural and Food Chemistry)