NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
Error showing flash-object.

Nieuw onderzoek bevestigt de waarde van appel in preventie van hartziekten 

Appelen beschermen het lichaam tegen hartkwalen. Een nieuwe Noorse studie waarin het eetgedrag van 34000 vrouwen in de menopauze werden onderzocht, bevestigt dat appels naast peren en rode wijn de risico’s op hartziekten gevoelig verminderen. De onderzoekers verwijzen hiervoor naar de verschillende flavonoiden in appels. Deze stoffen met antioxidatieve werking beperken de schade die veroorzaakt wordt door LDL cholesterol in het bloed (publicatie in 2007, American Journal of Clinical Nutrition).

Waarom zijn appels goed voor het geheugen ? 

Onderzoekers van de Universiteit Massachussets, Lowell ontdekten dat appels de productie van de stof acetylcholine in de hersens bevorderen. Hiermee wordt de werking van het geheugen sterk verbeterd.
(publicatie in 2006, Journal of Alzheimer’s Disease)

Appels beschermen tegen hartziekten en kanker 

Onderzoekers van de Universiteit van California-Davis toonden aan dat bepaalde stoffen in appels met een sterke antioxidatieve werking bescherming bieden tegen beschadiging van cellen. Hierdoor worden risico’s op bepaalde kankers en hartziekten beperkt.
(Publicatie in 2006 , Issue of experimental Biology and Medicine)

Appels beschermen tegen geheugenverlies 

Onderzoekers van de universiteit van Massachussets, Lowell, tonen aan dat appelsap bescherming biedt tegen beschadiging van de hersenen en geheugenverlies. Voor hun onderzoek gebeurden er proeven met muizen waarvan aan een deel als supplement appelsap werd toegediend. In doolhoftesten scoorden deze muizen beduidend beter. Ze vertoonden ook minder hersenbeschadiging. (Publicatie in 2005 , Journal of Alzheimer’s disease)

Appels beschermen tegen borstkanker 

Onderzoek aan de Cornell Universiteit vond in dierproeven een positief effect van een appelrijk dieet op preventie van borstkanker. Hoe meer appels werden gegeten, hoe sterker het effect. Onderzoek toonde bepaalde stoffen aan in appels met een anticancerogene werking. (Publicatie in 2005, Journal of Agricultural and Food Chemistry)

Procyanidines in appel bieden bescherming tegen darmkanker 

Frans onderzoek toonde aan dat procyanidines bescherming bieden tegen het ontstaan van darmkanker. Deze stoffen zijn ruim aanwezig in appels. Dit onderzoek geeft hiermee een verklaring voor reeds eerder onderzoek dat het effect van appels als preventie van darmkanker kon aantonen.
(Publicatie in 2004)

Appels verbeteren de longfunctie 

Een studie van het Nationaal Gezondheidsinstituut (NIH) rapporteerde dat voeding rijk aan vezels en flavonoiden (rijkelijk aanwezig in appels) hoesten en andere ademhalingsmoeilijkheden afremmen. (Publicatie in 2004, Journal of respiratory and critical Care Medicine)

Appels : gezond voor het hart 

Uitgebreid data-onderzoek van de eetgewoonten van meer dan 350.000 Amerikanen en Europeanen (uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Minnesota) toonde aan dat voor elke 10 gram vezel men per dag eet, het risico op hartziekte met 14 % daalt. Het risico om te sterven aan een hartziekte daalt zelfs met 27 %. Vezels afkomstig van fruit blijken efficiënter dan vezels uit graan.
Appels en peren behoren tot de beste leveranciers van vezels (Publicatie in 2004, Arch.. Int.. Med.)

Appel kan risico op astma beperken 

Australische onderzoekers toonden aan dat appels positief inwerken op de ademhaling. Ze zouden het risico op Asthma kunnen verminderen. Verder onderzoek is nodig.
(Publicatie in 2003)

Appels : bestrijders van overgewicht 

Onderzoekers van de universiteit van Rio de Janeiro onderzochten de invloed van appel en peer in het dieet van Braziliaanse vrouwen die wilden afvallen. De groep die dagelijks 300 gram appel of peer aten (ongeveer 3 middelmatige vruchten) verloren sneller hun gewicht in vergelijking met de controlegroep (die geen appel of peer aten). Appel en peren bevatten weinig caloriën. Vezelrijke voedingsmiddelen (zoals appel en peer) geven bovendien sneller een verzadigd gevoel waardoor minder wordt gegeten (Publicatie in 2003, Nutrition 19).

Appels neutraliseren de negatieve werking van LDL cholesterol 

Onderzoekers van de Universiteit van California-Davis rapporteerden dat de dagelijkse consumptie van appel en appelsap de schade die wordt veroorzaakt door LDL cholesterol kan beperken en zo het ontstaan van hartziekten kan voorkomen. Bepaalde antioxidanten in appel zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. (Publicatie in 1999, Life Sciences)

Appels ter preventie van hartziekten 

Finse onderzoekers volgden vanaf 1967 meer dan 5000 mannen en vrouwen en dit gedurende 20 jaar. Zij concludeerden dat de consumptie van flavonoïden van appels en uien positief waren in preventie van hartziekten. (Publicatie in 1996, British Medical Journal)