
't Nieuwscafé presenteert
Heilig Hartplein 5 - 3800 Sint-Truiden - www.nieuwscafe.be
Eendenborst op een spiegel van jonagold
Benodigdheden voor 4 personen 4 middelgrote eendenborsten
0,5l vers appelsap
2 appels
geutje appeljenever
3 blaadjes gelatine
mesclun
0,5dl bruine fond
acaciahoning
gegrilde pijnboompitten
gegrilde amandelen
olijfolie
peper van de molen en grof zeezout
aceto balsamico
Bereiding ° Snijd van de eendenborst het overtollige vet weg, trek met een mes groeven in de vetkant zodat je een ruitvorm bekomt
° Saus: kook de bruine fond in met wat acaciahoning, appeljenever en appelsap tot je de gewenste smaak bekomt, eventueel bij kruiden
° Laat 2 dl appelsap samen met de acaciahoning en de jenever lichtjes warm worden +/- 45°, week de gelatinebladen in wat water tot ze mals zijn en voeg daarna uitgelekt toe aan de appelsap
° Snij de appels in fijne balkjes en doe ze bij het sap, verdeel over 4 kleine vierkante bordjes van 10cm en laat opstijven in de frigo
° De salade: doe de mesclun in een mengkom, snipper de appel eronder, de gegrilde noten, olijfolie, wat acaciahoning, balsamicoazijn peper van de molen en grof zeezout en meng voorzichtig
° Verwarm een pan en leg er de eendenborsten in met de velkant naar onder zodat vetstof overbodig is, bak mooi bruin langs 2 zijden en zet de pan, gedurende 8 min. in een voorverwarmde oven op 180°
° Haal de pan uit de oven en laat het vlees nog 4 min. rusten onder alufolie
Presentatie° Neem 4 voorverwarmde borden
° Snijd het vlees in schuine plakjes en kruid met wat peper van de molen en grof zeezout
° Leg het vlees in een waaier op de borden, schik er het slaatje bij en het klein bordje met de appel in gelatine
° Nappeer het vlees met de warme saus
° Serveer met gebakken krielaardappeltjes of kroketjes
Smakelijk!